• Startsida

Minnesmarker i Svartå nr21

Så minns jag min barndoms kapell i Svartå.
Här hölls gudstjänster men var också en samlingsplats för hela samhället. Gudstjänstbesökarna var en trogen skara metodister, men på lördagskvällarna möttes också de s k "utomstående" upp till fester och auktioner. Eftersom det var många i församlingen som hette Karl, hölls Karls-fester med kaffe och hembakt (karlarnas fruars bidrag),
Pastorerna som stod i predikstolen levererade ofta intellektuell förkunnelse. För mig som barn - och även för församlingen - lite för högtravande. Gudstjänsterna kändes långtråkiga. Med glädje minns jag psalmen: "Pris vare Gud som kärlek är, pris vare Gud på jorden här." Då var gudstjänsten slut.
Kapellsalen var framför allt en plats för högtid och helighet.
Nu är kapellet en privatbostad. Metodisterna i Svartå höll på att ta slut och den nya ekumeniska församlingen som bildades sade sig inte ha ekonomi för att låta kapellet fortsätta vara gudstjänstlokal.
/Sture G

Kommentera gärna nyheten:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • Charlotte Åkerlind » Bild 240 från förr:  ”Arkitekturen är helt underbart vacker!”

  • Linda » Alla barn välkomna på söndag:  ”Hoppas det blir stor uppslutning nu på söndag! Vi i föräldraföreningen har förbe..”

  • Thorbjörn » Att handla i Covid-19 tider:  ”Hej. Har en undran över om ni vet vem som äger gamla lanthandel i Svartå. Mvh T..”

  • Thommy Englund » Stigar för dig:  ”Kanonbra ide Lennart! Tack för det.”

  • Elisabeth Pettersson » Bild 265 från förr:  ”Min mamma Ulla Andersson bodde i Lustekulle. Hon var kusin med Anna Greta och In..”

Senaste nyheterna