• Startsida

Minnesmarker i Svartå nr16

En ståtlig industrianläggning i Svartå. Delvis bostad numera. Den anlades under andra världskriget. Tänkt att vara en reservfabrik om Bofors skulle bli ödelagt. En enorm hammare - hejare kallad - kanske den största i Europa (så sa man, fast det säkert var en överdrift) installerades. Svartåborna kallade anläggningen för Tolls: namnet på den firma som byggde komplexet. Jag minns mycket väl byggnadsarbetarna, komna från Stockholm och annorstädes. Säkert uppstod små romanser vid Björkensjöarnas stränder mellan dem och brukets töser.
Någon tillverkning blev där aldrig. Huset stod tomt år efter år, inramat av taggtrådsförsett stängdell, försett med förbudsskyltar. Vi grabbar tog oss olovandes in. Visste var det fanns ett kryphål. Tog oss också in i byggnaden som ekade ödsligt.
Tillverkning i fabrikskomplexet kom i gång då Hasselfors bruk -ägare till Svartå - flyttade bultfabriken från den gamla smedjan dit. Hur många år det producerades skruvar och muttrar där vet jag inte. Men tillverkningen trappades ner successivt.
/Sture G

Kommentera gärna nyheten:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • Charlotte Åkerlind » Bild 240 från förr:  ”Arkitekturen är helt underbart vacker!”

  • Linda » Alla barn välkomna på söndag:  ”Hoppas det blir stor uppslutning nu på söndag! Vi i föräldraföreningen har förbe..”

  • Thorbjörn » Att handla i Covid-19 tider:  ”Hej. Har en undran över om ni vet vem som äger gamla lanthandel i Svartå. Mvh T..”

  • Thommy Englund » Stigar för dig:  ”Kanonbra ide Lennart! Tack för det.”

  • Elisabeth Pettersson » Bild 265 från förr:  ”Min mamma Ulla Andersson bodde i Lustekulle. Hon var kusin med Anna Greta och In..”

Senaste nyheterna