• Startsida

Minnesmarker i Svartå 9

Vi förflyttar oss tillbaka till början av 1900-talet. Platsen är Svartå skola.
Fröken Mellgren på bilden var fars och mors lärarinna i "småskolan", dvs de båda första klasserna. Far Hjalmar är med på bilden, mor Anna Eva Elisabeth var sjuk den dag då fotografen infann sig. Eleverna alla födda 1903 och började skolan sju år tidigare. Lägg märke till antalet barn som utgjorde de två första klasserna! Så fröken Mellgren hade en stor skara att undervisa och uppfostra.
Själva skolan är ett unikum. Där gick far och där gick jag. Men där gick också farfar och farfars far. Alltså fyra generationer i detta skolhus.
Där fanns också en skollärare - troligen hette han Lindgren eller Edlund. Oavsett namnet var de kraftkarlar som höll ordning på eleverna med rottingens hjälp. Edlund lär ha ryckt loss örat på en elev. Möjligen en överdrift.
Fröken Mellgren däremot var "snäll" enligt mors omdöme.
/Sture G

Kommentera gärna nyheten:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • Charlotte Åkerlind » Bild 240 från förr:  ”Arkitekturen är helt underbart vacker!”

  • Linda » Alla barn välkomna på söndag:  ”Hoppas det blir stor uppslutning nu på söndag! Vi i föräldraföreningen har förbe..”

  • Thorbjörn » Att handla i Covid-19 tider:  ”Hej. Har en undran över om ni vet vem som äger gamla lanthandel i Svartå. Mvh T..”

  • Thommy Englund » Stigar för dig:  ”Kanonbra ide Lennart! Tack för det.”

  • Elisabeth Pettersson » Bild 265 från förr:  ”Min mamma Ulla Andersson bodde i Lustekulle. Hon var kusin med Anna Greta och In..”

Senaste nyheterna