• Startsida

Minnesmarker i Svartå 7

Även om jag är till åren kommen, så minns jag inte dessa herrar, tjänstemännen på Svartå bruk.
Däremot minns jag kontoret. Där arbetade när ag var barn platschefen Karl Olsson (av ortsborna kallad Verkus) och en bokhållare som hetta Einar Thunborg och så min kusin Henry Kindfors. Jag tror också att Hans Öhrman hade sitt arbete där och kanske någon tid några fler.
Dit gick man för att köpa mjölkpolletter, små myntliknande tingestar som man lade i mjölkkrukan: en pollett = en liter mjölk, två polletter = två etc. Så småningom ersattes polletterna med papperslappar, bortrivna från en karta.
En gång i månaden kom doktorn från Fjugesta dit och behandlade bruksbornas krankheter.
Om jag inte minns fel så fanns ett labolatorium på vinden.
På kontoret utdelades också spö för försumligheter. Men detta är bara något jag hört av någon som hört. Så sanningshalten kan jag inte garantera.
/Sture G

Kommentera gärna nyheten:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

  • Charlotte Åkerlind » Bild 240 från förr:  ”Arkitekturen är helt underbart vacker!”

  • Linda » Alla barn välkomna på söndag:  ”Hoppas det blir stor uppslutning nu på söndag! Vi i föräldraföreningen har förbe..”

  • Thorbjörn » Att handla i Covid-19 tider:  ”Hej. Har en undran över om ni vet vem som äger gamla lanthandel i Svartå. Mvh T..”

  • Thommy Englund » Stigar för dig:  ”Kanonbra ide Lennart! Tack för det.”

  • Elisabeth Pettersson » Bild 265 från förr:  ”Min mamma Ulla Andersson bodde i Lustekulle. Hon var kusin med Anna Greta och In..”

Senaste nyheterna